BLÅBÄR - ett superbär

Jag har snöat in mig på blåbär just nu, det är så lättillgängligt, gott och perfekt som topping till min frukost. För tillfället äter jag blåbär varje dag, min frys är för tillfället full av nyplockade blåbär. I detta inlägg listar jag 5 punkter varför blåbär är så hälsosamma och bra för just dig: 
 
1. Näringsrikt
Blåbär innehåller massa viktiga vitaminer och mineraler så som magnesium, kalcium, kalium, järn, b-vitamin och c-vitamin. Det innehåller även stora mängder antioxidanter (antocyaniner, det ger även blåbäret dess blåa färg) som skyddar oss från olika infektioner och sjukdomar. Det gör att vi håller oss friska och hälsosamma. Blåbäret är också rikt på kostfiber. 
 
2. Bra för blodtrycket
Blodet mår bra av blåbär, antioxidanterna hjälper till att hålla blodtrycket på en bra nivå och motverkar även hjärt- och kärlsjukdomar. Det förhindrar att att fetter oxiderar i blodet. Blåbäret gör också så att ditt blodsocker håller sig på en jämn nivå vilket kan lindra sötsug. 
 
3. Bra för magen
När man är magsjuk får man oftast höra att blåbärssoppa är en bra räddning. Just blåbärssoppa eller blåbärssaft är bra vid diarré och färska blåbär är bra vid förstoppning. Blåbäret balanserar tarmfloran helt enkelt och det kan också vara en hjälp mot urinvägsinfektioner.  
 
 
4. Kan förbättra minnet
Ja men det är ju perfekt nu när studierna startar igen! 1,2 dl blåbär per dag sägs sägs förbättra ditt kortminne, balans och koordination. (detta baserar sig på en amerikansk studie på råttor). Blåbäret kan även skydda mot minnessjukdomar så som alzheimers. 
 
5. Blåbär är bra för synen
Det skyddar ögat mot att åldras genom att stärka blodkärlen och stabiliserar nivåerna av kollagen. Det kan också förbättra mörkerseendet och skydda mot gråstarr och grönstarr som är två ögonsjukdomar som gör att du får försämrad syn och motverkar även ögonkatarr. 
 
De blåbär som du kan plocka ute i skogen är också mycket mer näringsrika än de odlade blåbären. De innhåller mera fiber och vitamin c. Så ut i skogen nu och plocka några liter blåbär som du kan frysa ner till den kommande vintern. Blåbär kan man enkelt strö över yoghurt, ha i smoothies eller en sallad eller äta som ett litet snack när blodsockret är nere. Och gott är det också!
 
blåbär, vilket gott superbär vi har! ♥
antioxidanter - blåbär och vanilj - hälsosam mat - superbär - superfood - vitamin c