The Pressure around Holidays

Julen är en högtid där det känns som att allt ska vara perfekt, det ska julpyntas, man ska gå långa vintriga promenader, baka den finaste mjuka pepparkakan, bjuda släkten på finmiddag och köpa de bästa julklapparna. Vi får inte glömma alla julfilmer och all julmusik vi ska inspireras av. Där emellan ska man också försöka balansera det vardagliga livet med skola, jobb, barn etc. 
 
Under december månad infinner sig en mysig känsla i min kropp, jag blir mera kärleksfull, jag blir beroende av pepparkakor och spenderar gärna morgonen ute vid Nydalasjön. För mig är julen en mysig högtid där jag får uttrycka min tacksamhet för de jag älskar! 
 
Men så är det inte för alla. Jag får ofta den känslan av att man MÅSTE vara positiv runt jul, du MÅSTE tycka att julen är den bästa högtiden och att spendera tid med familj och släkt är det bästa man vet. Alla ska samlas på annandag jul och käka den goda julmiddagen tillsammans. Det har ju varit tradition i flera år. Men för vissa kan detta vara en jobbig situation, släkten som slänger ut frågor från höger och vänster om dina framtidsplaner, relationer och studier och självklart julmaten som man redan tröttnat på och nästan måste tvinga i sig för mormor har stått hela förmiddagen i köket och förberett den fina middagen. En ångestkänsla byggs upp och allt man vill är att dra sig undan.
 
Det jag vill säga är att DET ÄR OKEJ att inte vara positiv runt julen. Du behöver inte oroa dig om du inte känner den "mysiga" känslan i kroppen eller att du inte känner för att lyssna på julmusik och se julfilm efter julfilm. Julen är bara en högtid som alla andra, du kan lika bra lyssna på dina favoritlåtar, se tv-serier du gillar och äta de maträtter du gillar. Julen har bara fått en stämpel över sig, att allt man gör, ser och hör ska vara glittrigt, kaneligt, rött och låta som en bjällra. Julen är heller inte som den var förut, den förändras ständigt och i dagens läge är det helt okej att inte vara som alla andra. Du behöver definitivt inte känna någon press över julen, du kan skapa egna traditioner som inte alls har något med julen att göra. T.ex. att gå och bowla på annandagen eller dricka varm kakao på ditt favoritfik. Du behöver definitivt inte anpassa dig till någon annan utan lyssna på dig själv och vad din kropp säger. 
 
 
 
Det kan vara viktigt att berätta åt någon om hur du känner inför julen och allt firande, att du inte är lika pepp som alla andra och att du vill göra julen på ditt sätt. Att ta dagen som den kommer är ett bra motto under juletiden. Vissa dagar kanske man känner "the Christmas Spirit" och spelar julmusik så att taket lyfter och vissa dagar försvinner den känslan lika fort som den uppstod. Men det är okej! Du är lika normal som alla andra, det är bara dagens samhälle som har gjort julen till en stor grej. Du gör julen på ditt sätt och du ska se att all oro försvinner. 
 
Ja, och angående all julmat. Det är det enda som cirkulerar på instagram just nu. Det är risgrynsgröt, julskinka, köttbullemackor, lussebullar, pepparkakor, saffrans- hit och saffrans- dit. Ni fattar kanske. Så himla mycket mat att man inte hinner med. Ännu ett ångestladdat ämne för många. Men gör inte maten till en big deal under julen. Ät det du gillar och det din kropp behöver. Om du vill ha korv stroganoff, lasagne eller en pizza, ät det! Lyssna inte på alla andra som anser att "risgrynsgröt äter man ju på julaftonsmorgon". Du skapar dina egna traditioner!!! 
 
Glöm inte bort dig själv under julen. Det är mycket fokus på att ge kärlek till andra men glöm för guds skull inte bort dig själv. Du är värdefull! 
 
Stora kramar till er! ♥
Julafton - annandag jul - juletider - psykisk ohälsa - ångest
4
Sofie

super bra inlägg felicia, så viktigt grej att ta upp <3kram

Linnea

Så himla bra skrivet! <3

Ida Jansson

Klokt och viktigt! Men svårt att tex äta lasagne och gå i pyjamas om resten av släkten/familjen håller stenhårt på julens traditioner. Svårt att säga "jag vill inte fira jul i år". Tror många skulle vilja ställa in den dagen o bara ligga hemma och se på film. Önskar dig en god jul hur du än firar 😃

Danielas Dagbok

Vilket annorlunda men bra julinlägg! Känns säkerrt viktigt och lättande för många att få läsa det här mitt bland all julpepp som pågår i sociala medier just nu!