ATT TA PLATS

I torsdags hölls det en gratis föreläsning på Kvinnohistoriska museumet i samband med utställningen Bröst. Föreläsningen hölls av Julia Skott som tidigare publicerat boken Kroppspanik: fett, lögner och sjukt onödig ångest och handlade om att Ta plats och brösta sig. 
 
"Bara bröst är aldrig bara bröst. Även här kan man prata om bröst som får finnas, och bröst som inte får finnas. Brösten vi vill se har en viss form, en viss ålder, en viss storlek, ett snävt spektrum av hudfärger. Ju fler av kraven man kan pricka av, desto bättre." 
 
 
Julia hade sådan energi och man märker att hon är pratglad och utåtriktad. Julia sa så mycket smart men ett citat från hennes krönika i tidningen nedan måste jag bara ta upp:
 
"Det finns kroppar som får finnas och kroppar som inte får finnas. Om du inte duger kan du få visa dig på nåder, men du betalar för ynnesten genom att dra ihop dig så mycket som möjligt. Bli så liten som möjligt. Inga starka färger, inga stora gester, inga höga röster. Visa din tacksamhet och din skam. Du tar inte plats, du får den på nåder och den kan när som helst tas tillbaka." 
 
 
Det spelar ingen roll om du är fin eller ful, tjock eller smal. Det viktigaste är att ta plats! 
 
 
Jag passade även på att spana in utställningen. Bröst är en utställning som ska få oss att fundera kring kroppsideal, hur normer skapas och hur de påverkar synen på våra egna och andras kroppar. Alla foton är fotograferade av Elisabeth Ohlson Wallin.
Umeå - bröst - elisabeth ohlson wallin - föreläsning - julia skott - kroppspanik - kvinnohistoriskt museum - ta plats - utställning - väven
3
A M

Det är verkligen viktigt!!
sv: Jadu, riktigt goda!! :P
Kram

Svar: Kram!
Felicias mode

Ida Lindborg ♡

Vad kul!!

Svar: det var mycket lärorikt! :)
Felicias mode

Kvinnohistoriskt museum

Kul att du besökte oss, fina bilder!