Kommer du ihåg Tallriksmodellen?

Ibland upplever jag att vi människor glömmer bort en mycket viktig sak när det kommer till kosten och som hjälper oss att kunna balansera en hälsosam livsstil. Eller egentligen är det väl två saker. Efter att jag har jobbat på Österåsen i 6 veckor så är detta ett förekommande problem och som ofta gör att man slarvar med kosten, äter lite ohälsosammare och hamnar i obalans. 
 
En otroligt viktig detalj för en hälsosam livsstil är att skaffa sig regelbundna mattider. Frukost, lunch och middag samt 1-3 mellanmål jämnt fördelat under dagen. Med oregelbundna mattider kan kroppen bli stressad och orolig. Den vet inte när den kommer att få energi och näring nästa gång. Det är också viktigt att inte hoppa över någon måltid. Då finns det en större chans att du överäter senare under dagen, du småäter och du kan få ett sug sent på kvällen. Med regelbundna mattider håller sig blodsockerkurvan stadig under dagen och du slipper suget om småtimmarna. 
 
Men det var inte det jag tänkte att detta inlägg skulle handla om. I lågstadiet blir vi introducerade till något som kallas tallriksmodellen. En modell som ska hjälpa oss att äta rätt, som ska se till att vi får i oss den näring vi behöver som barn. Men ju äldre vi blir, desto mindre använder vi oss av den. Kanske bäst att vi friskar upp minnet lite: 
 
Här nedan ser ni två varianter av tallriksmodellen. Till vänster ser ni en tallriksmodell för den som aktivt rör på sig och vardagsmotionerar. En aktiv person ska äta ca 1/3 kolhydrater (pasta, potatis, fullkorn, ris, bulgur), 1/3 grönsaker (spenat, morötter, kål, lök, broccoli, tomat, rotfrukter) och ca 1/4 protein och fett (fisk, kött, ägg, tofu, bönor, kyckling). Till höger ser ni en annan tallriksmodell, en tallriksmodell för den som inte rör på sig lika mycket, som är mera stillasittande under dagen. För den mindre aktiva så ska man äta ca. 1/4 kolhydrater, ca 1/4 protein och fett och 1/2 grönsaker och rotfrukter. Livsmedelsverket har också kommit ut med dessa uppdaterade tallriksmodeller förra året, så den vi blev introducerade till i lågstadiet är inte lika aktuell längre. Men så är det, samhället förändras och då behöver även vår kost justeras lite för att vi ska må så bra som möjligt. 
bild tagen från Livsmedelsverket.se, Till vänster: tallriksmodell för en aktiv person. Till höger: tallriksmodell för en mindre akitv person
 
Genom att använda sig utav tallriksmodellen får man i sig de makronutrienter (kolhydrater, fett och protein) och mikronutrienter (vitaminer, mineraler och antioxidanter) som vi behöver för att prestera bra i vardagen och för att vi ska må bra. Men ibland så känns det som att vi glömmer bort denna modell och kör vårt eget race, kanske öser på ett gigantiskt berg med spaghetti och köttfärssås och inser att, näe, salladen får inte plats. Vi skippar väl den idag då. Självklart så innebär det att genom att du skippar salladen så blir din portion mer energirik och näringsfattigare. Dert handlar om en balans, lagom är bäst. Genom att tillsätta lite sallad i din måltid kan det ge dig de vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Det handlar inte om att utesluta livsmedel från din kost utan det handlar istället om att lägga till. 
 
Jag vill också tillägga att detta inte är en bantningsmetod, det är ett sätt för dig och din kropp att må bra. Under de här 6 veckorna när jag har fått ta del av den underbara maten som serveras på Österåsen har jag själv insett betydelsen av tallriksmodellen. Eftersom att maten här är vegetarisk innebär det att det blir rätt så stora portioner (som jag kanske var lite rädd för tidigare) och att det är precis vad min kropp behöver. Två stora portioner om dagen (lunch och middag) har gett mig så mycket mera energi, jag har börjat ta mig till gymet och även orkat gå på pass som ordnas här på Österåsen. 
 
Exempel på lite tallriksmodeller: 
 
1. En läcker quornfärs och massa grönsaker. 2. En grönsakswok med pitabröd, mangochutney och varierade grönsaker. 3. Nudelwok + mangochutney och vitkålssallad och harricot vert. 4. Quorngryta med potatis, majs, bladspenat och ugnsstekta palsternackor
 
 
1. Tacogratäng med creme fraiche, vitkålssallad, ugnsrostade gula betor och tomat och gurka. 2. Broccolisoppa med krutonger, samt en stor sallad till. 3. Tacopaj med en veckosallad gjord på vitkål och morötter + picklad rödlök. 4. Kikärtsbiffar med klyftpotatus, majs och harricot vert
 
Det finns hur mycket som helst som jag skulle vilja ta upp om detta ämne men inlägget skulle ju bli alldeles för långt och ingen skulle orka läsa. Men om det är något ämne ni skulle vilja att jag diskuterade lite extra om är det bara att skriva en kommentar nedan. Vad som helst som ni undrar över angående kost eller liknande. Det kan vara vad som helst, det kanske dök upp någon fråga i detta inlägg. ♥
Livsmedelsverket - hälsosam livsstil - tallriksmodellen - Österåsens hälsohem
3
Joakim Ramqvist Hallin

Visst kommer man ihåg "tallriksmodellen", förespråkar den till en del av mina pt-kunder.. För övr äter jag efter den logiken under vissa av mina diéter.. Trevlig blog, btw.. ;-)

Svar: Tack så mkt!!! :D
Hemma Hos Felicia

Netti Starby

Det här minns jag och bra skrivet! :-D

Svar: åh tack fina du!
Hemma Hos Felicia

My

Såå bra att du tar upp detta!!

Svar: Ja, det behövs verkligen uppmärksammas mera!
Hemma Hos Felicia