Middagstips - BÖNGRYTA

Idag vill jag återigen tipsa om en enkel och god middag, en gryta gjord på vita bönor, kålrot och morötter. Om du är effektiv med att hacka grönsakerna är middagen klar inom 40 minuter.
Det du behöver till böngrytan är :
FÖR 4 PERSONER
ca 5 dl kokta bönor (jag valde vita bönor men kikärter går lika bra)
10-12 små gula lökar
3-4 morötter (ca 300 g)
En liten kålrot (ca 200 g)
3-4 dl vatten
1 grönsaksbuljon
3 msk tomatpuré (jag använde krossade tomater eftersom det var det ända jag hade)
2 tsk torkad rosmarin
salt & peppar
Börja med att hacka skala lökarna, morötterna och kålroten. Skär morötterna sedan i bitar och kålroten i tärningar. Lökarna kan du låta vara hela eftersom de är rätt små, men det är valfritt. Bryn sedan lökarna i en gryta i lite olja och tillsätt sedan morötterna och kålroten. Låt dom fräsa tillsammans med löken en stund .
Tillsätt sedan vatten, smulad buljong, rosmarin och tomatpurén (i detta fall de krossade tomaterna). Koka allt tillsammans under lock i 10-15 minuter. När grönsakerna börjar kännas mjuka tillsätt då bönorna och rör om. Koka ytterligare i 4-5 minuter, späd eventuellt av med lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Denna gryta valde jag att servera med lite ris och en grönsallad. Grytan blev så god och räcker bra i flera dagar. Perfekt för dig som vill ha matlådor för hela veckan!