Om att förgylla någons vardag

Någon annan än jag som lagt märke till att höstmörkret och kylan anlänt till Finland. Det är nu man får ta fram den tjockare jackan och gräva fram yllevantarna och den mysiga halsduken. Hösten är för många en fin årstid, med massa olika färger, flera skolevenemang och kanske en nystart på jobbet. Men för vissa kan det vara en mycket jobbig period, där höstmörkret och kylan isolerar en och man hamnar i en ond spiral av nedstämdhet. 
 
Jag tycker att det är viktigt att vi under dessa vintermånaderna som är kalla och mörka försöker förgylla andras vardag genom fina gester. Du kanske känner någon som lider av höstdepression eller du själv kanske varit med om det och vet hur mycket en liten vänlig gest gör. Det är viktigt att vi finns där för varandra för att förebygga psykisk ohälsa! Så i dagens inlägg har jag sammanfattat några punkter som kan förgylla någons vardag. De är superenkla att utföra, tar inte alls länge och kan rädda liv. ♥
 
Några tips på hur man kan förgylla någons dag:
 
1. Ingen komplimang är för liten eller dum
Att ge komplimanger är något som uppskattas. Tänk dig själv in i en situation där du gjort något, du kanske har gjort en god middag till din sambo som raskt slänger i sig maten utan att varken säga bu eller bä om din underbara prestation. Visst blir man lite nedstämd då? Så kom ihåg att slänga iväg en komplimang, liten eller stor spelar ingen roll, bara man visar sin uppskattning och berömmer andra för ett bra jobb, då kommer man långt. På jobbet är det också viktigt att slänga iväg en komplimang, det gör att stämningen på arbetsplatsen höjs och det är nog kanske knepet till en bra arbetsplats. 
 
2. Peppa andra
Att peppa andra är extremt viktigt. Håller din kompis på att skriva kandidatexamen eller är hen kanske mitt uppe i en jobbig situation på jobbet som kräver extra energi? Då är det din uppgift att försöka peppa och kanske lyfta de positiva sidorna hos just den personen. Det kan ge såå mycket! Det är viktigt att man visar att man tror på sin kompis, att hen kommer klara det och om det skulle gå åt pipsvängen så finns du där och ni tar er genom det tillsammans. 
 
 
 
3. Visa att du finns där
En extremt viktig punkt som kan förgylla ens dag. Om din kompis/sambo/arbetskollega/familjemedlem har en tuffare period i livet eller är lite nedstämd är det viktigt att man visar att man finns där. Ett enkelt sms kan vara precis vad din kompis behöver. Eller varför inte bjuda på en kaffe. Sitta ner och prata en stund kan vara en humörshöjare, ett miljöombyte kan också vara en räddare. Men det är just sådana små handlingar som betyder mest, som man kanske inte tänker på i stunden. 
 
4. Lyssna
Något som kanske hör ihop med föregående. Att lyssna. I svåra stunder kanske din kompis eller familjemedlem behöver prata ut och då är det viktigt att finnas där och att lyssna. Ibland kanske ens kompis har svårt att prata men ge det lite tid, du kan visa att du vill lyssna om hen vill dela med sig av sina tankar och problem och efter ett tag kanske barriären bryts och hen öppnar upp sig. Och då finns du där som en hjälpande hand. 
 
5. Det är de små gesterna som förgyller
Ett leende, en kram eller ett hej. Ni förstår inte hur mycket en sådan gest kan förgylla någons dag. En lunchdejt, fikapaus eller en promenad. Spontana aktiviterer kan vara en räddare i nöden för många. 
 
 
förgylla vardag - psykisk ohälsa
3
Sabina

Alltså du har så rätt! Det är så lätt att slänga iväg en fin komplimang till någon! Borde göras mera ✨

Julia

Jättefina tips! Jag försöker lägga ner mera tid på att faktist berätta åt någon om hen gjort något bra/jag beundrar personen ect. Det kan lyfta ens dag så himla mycket :)

Michelle

Va fint inlägg 💕

Svar: <3 <3
Hemma Hos Felicia