Årets julklappstips för bokmalen

Glad lördag på er! Jag har vaknat på ett riktigt bra humör idag, jag har en ledig helg framför mig och jag har inga planer. Jag ska iallfall försöka hålla mig på soffan idag, vila och bara ta det lugnt. Det har varit mycket jobb i veckan så nu måste jag varva ner. 
 
Men, hörni. Imorgon så är det första decembert. Det är ju helt galet. Det är nu man måste börja fokusera på julklappar och vad man ska ge till vem osv. Jag kan iallfall erkänna att jag inte inhandlat en enda julklapp ännu (om man inte räknar de jag köpt till mig själv). Jag har kollegor som inhandlade den sista julklappen redan förra veckan. Jag är lika chockad som ni är. Jag är ju den som är ute i sista minuten. ALLTID. 
 
Jag gillar ju böcker och idag tänkte jag tipsa er om ett par böcker som kan fungera bra som julklappar till bokmalen. Speciellt bokmalen som älskar psykologiska thrillers, spänningsromaner och även lite hälsa och livsstil. Jag har valt att tipsa om de böcker jag själv skulle vilja läsa, samt ett par jag redan läst som jag kan rekommendera! 
 
13 julklappstips för bokmalen:
 
 
1. Nio främlingar - Liane Moriarity (kvinnan bakom Big Little lies har nu släppt en ny bok på svenska. Jag är så exited)
 
"Den före detta bästsäljande romanceförfattaren Frances Welty anländer till Tranquillum House med värmevallningar, ett brustet hjärta och ett mycket smärtsamt paper cut. Tillsammans med åtta andra gäster ser hon fram emot tio dagar av lyxbehandlingar, meditation, nya vänskapsband och möjligen lite träning. Men kvinnan bakom de omtalade retreaten, den karismatiska Masha Dmitrichenko, har andra planer. I takt med att Mashas metoder blir allt mer okonventionella inser de nio främlingarna på Tranquillum House att de omöjligt kan klara utmaningen de ställts inför utan varandras hjälp. En roman om vad människor är beredda att göra för att läka, försonas och nå sina drömmar, berättad med Moriartys karakteristiska värme och humor."
 
2. Nyårsfesten - Lucy Foley (en deckare som toppat listor i England)
 
"Alla är inbjudna. Alla är misstänkta. Det är slutet av december och det nya året ska snart ringas in. I en lyxig jaktstuga i de skotska högländerna samlas nio vänner som känt varandra sedan universitetstiden. De ska dricka champagne, äta god mat och njuta av varandras sällskap. Det ska bli det bästa nyåret någonsin. Men just som ett snöoväder rasar in över Skottland hittas en i sällskapet mördad. Och samtidigt ryktas det att en seriemördare går lös i vildmarken. Har han slagit till igen? Eller finns den skyldiga inom stugans trygga väggar?"
 
3. Just innan jag dog - S.K. Tremayne 
 
"Det var en isfläck. Lite otur. Men det räckte för att nästan ta livet av Kath Redway då hon fick sladd med bilen och körde rakt ner i dammen i den annars så fridfulla nationalparken Dartmoor i Devon i England.
Som genom ett mirakel överlever Kath olyckan med några skråmor och minnesförlust. Hon är skärrad men glad att vara hemma i det ensligt belägna huset på landet, hos maken Adam och deras begåvade men tillbakadragna dotter Lyla.
Men familjen verkar inte lika glad. Kaths man är kylig, rentav ilsken. Och dagdrömmaren till dotter pratar allt konstigare om en man ute på myren . Kath återfår några skrämmande bitar av minnet och så småningom förstår hon att det inte alls var en olyckshändelse hon var med om. Hela hennes liv rasar och fylls av mörker, hot och terror. "
 
4. Den som haver barnen kär - Viktoria Höglund
 
"När barnen på Kullens förskola ska räknas in under en vinterutflykt i Lill-Jansskogen i Stockholm saknas Simon. Men en tvååring kan väl inte bara försvinna? Inte mitt på dagen, inte från förskolan. Kanske har han följt efter ett papper som fladdrade i vinden, en boll i rullning, en hund på rastning? Eller gömt sig. På skoj, som barn gör. Timmarna går utan att Simon hittas. Paniken växer hos pojkens anhöriga och polisen saknar konkreta spår. Är Simon ens kvar i området? Eller är han bortförd? Av vem i så fall och varför? Psykologen Malin Dahl kopplas in för att hålla krissamtal och stötta förskolepersonalen. Snart engagerar hon sig långt mer än någon hade förväntat sig, allra minst hon själv, och när fler barn försvinner kan hon inte längre backa. "
 
5. De trasiga flickorna - Simone St. James (framröstad som en av årets bästa thrillers bland Goodreads läsare)
 
"Hon säger att hon vill vara din vän. Men du får aldrig släppa in henne. 1950: I Vermont finns en herrgård som kallas Idlewild Hall. Här drivs ett hem för oönskade flickor, och fyra av dem är vänner som delar allt med varandra: både hemligheter och rädslan för Mary Hand, damen som sägs hemsöka det gamla huset. Men en dag försvinner en av flickorna spårlöst 2014: Det har gått tjugo år sedan journalisten Fiona Sheridans syster mördades, på Idlewild Halls ägor. Men när ytterligare en kropp hittas börjar Fiona tvivla på att den påstådde mördaren, som fortfarande sitter fängslad, verkligen är skyldig."
 
6. Två sanningar och en lögn - Riley Sager (denna har jag själv läst och rekommenderar den varmt)
 
"Två sanningar och en lögn. De fyra flickorna lekte ofta den leken i den lilla stugan vid Camp Nightingale. Vivian, Natalie, Allison och nybörjaren Emma Davis, yngst i gänget. Men leken tog slut den natt då Emma såg sina vänner smyga ut i mörkret. Vivian, som försiktigt stänger dörren med ett hyschande finger över munnen, är den sista som Emma - eller någon - ser av dem. 
Det är länge sedan nu. Emma är en stigande stjärna på New Yorks konstscen. Hennes mörka förflutna har hon förvandlat till tavlor, fyllda av svarta löv och ärrade träd, som täcker spöklika och dystra figurer i vita klänningar. När Franscesca Harris-White, ägare av Camp Nightingale, ser målningarna ber hon Emma att återvända till lägret, denna gång som bildlärare. 
Emma ser en chans att till sist ta reda på vad som hänt hennes vänner. Vad hon inte vet är att en säkerhetskamera är installerad i stugan där hon bor, samma stuga som hennes vänner försvann från femton år tidigare. Och att ju närmare sanningen hon kommer, desto närmare kommer hon också döden. "
 
7. Varje steg du tar - Lisa Jewell (ännu en favorit hos mig)
 
"Du återvänder hem efter fyra års arbete utomlands med en ny make som sällskap. Ni letar efter ett ställe att bo på, men tills vidare får din storebrors extrarum duga. Och så möter du plötsligt en av dina nya grannar. Han är rektor på den lokala högstadieskolan och dubbelt så gammal som du. Och han är oerhört snygg. Snart börjar du spionera på honom, och det som först var en harmlös förälskelse blir till ren besatthet. Men det du inte vet är att någon håller ögonen på dig också.
 
 
8. Älskade barn - Romy Hausmann (denna ser jag så mycket framemot)
 
"Den här berättelsen börjar där andra slutar. En kvinna och två barn flyr från en helvetisk, mångårig fångenskap. Men terrorn följer efter dem ut i friheten och stirrar dem rakt i ansiktet. Sofistikerad, välskriven och kuslig från första sidan.
Långt inne i skogen ligger en fönsterlös stuga. Därinne styrs Lenas och barnens liv helt av fadern. Han som skapar dagen och natten. Som Gud. Måltider, toalettbesök och läsning följer strikta tider och övervakas med minutiös noggrannhet. Han skyddar familjen från alla faror ”där ute” och ser till att barnen – födda och uppväxta i stugan – har vad de behöver.
En dag lyckas Lena fly. Hon och barnen är fria. Men nu börjar mardrömmen på allvar. För fadern vill ha tillbaka det som tillhör honom ... "
 
9. Institutet - Stephen King 
 
"Luke Ellis har alltid vetat att han är speciell. Det är inte bara hans extrema begåvning, det är också den märkliga påverkan han har på sin omgivning varje gång han blir riktigt upprörd. Ett glas som spricker i tusen bitar utan att någon rört det, en tallrik som faller ner och krossas mot golvet. Det Luke inte vet är att någon haft ögonen på honom och hans svårförklarliga talang länge. En natt blir han kidnappad och flugen till en plats belägen djupt inne i skogarna i Maine: Institutet. Där utnyttjas tillfångatagna barn med ovanliga förmågor som brickor i ett farligt globalt spel. ”Institutet” har känslan av en klassisk King, och anspelar samtidigt på dagens nyhetsrubriker och våra ännu mörkare rädslor inför framtiden."
 
10. Den tysta patienten - Alex Michaelides (läs denna, rekommenderar!)
 
"Alicia Berensons liv är till synes perfekt. Hon är en känd konstnär gift med en eftertraktad modefotograf. Tillsammans bor de i ett lyxhus med stora fönster och utsikt över en park i ett av Londons mest fashionabla områden. En kväll kommer Alicias make hem från en modefotografering - och Alicia avlossar fem skott i hans ansikte, för att därefter aldrig mer säga ett ord. Alicias vägran att prata eller komma med någon som helst form av förklaring förvandlar en våldsam familjetragedi till någonting mycket större: Ett mysterium som fångar allmänhetens fantasi och gör Alicia - den tysta patienten - ökänd.
Theo Faber, rättsmedicinsk psykoterapeut, har väntat länge när han till sist får chansen att ta sig an fallet. Hans besatthet av Alicia - av att få henne att prata och få fram sanningen om det brutala mordet på hennes make, leder honom allt djupare in i hans eget psyke och hans egna motiv, tills det hotar att förgöra honom.."
 
11. Kedjan - Adrian McKinty (denna tipsade jag om för en vecka sedan, läsvärd)
 
"Det är en morgon som vilken som helst. Rachel Klein har just lämnat sin dotter Kylie vid busshållplatsen när ett samtal från dolt nummer förändrar allt. En kvinnoröst meddelar att Kylie är kidnappad och om Rachel någonsin vill återse dottern måste hon betala en lösensumma -- och hon måste kidnappa ett annat barn. Den som ringer är själv en mamma vars son blivit bortförd, och gör Rachel inte exakt som hon säger kommer både pojken och Kylie att dö. Rachel är nu en del av KEDJAN, en skoningslös turordning där någon tjänar pengar på att göra föräldrar till förövare. Reglerna är enkla: hitta pengarna, hitta ditt offer och begå sedan en handling du aldrig trodde dig kapabel till för bara 24 timmar sedan. Hjärnorna bakom KEDJAN vet om att föräldrar är beredda att göra vad som helst för sina barn. De vet däremot inte att de snart kommer stå öga mot öga med Rachel. Ska det bli hon som lyckas bryta KEDJAN? "
 
12. Sista gången jag såg dig - Liv Constantine 
 
"Kate English har allt. Men ett sms förvandlar hennes lyxiga tillvaro till ett helvete Kate Englishs mamma har hittats brutalt mördad i sitt hem i en skyddad och välbärgad förort till Baltimore. Utom sig av sorg får hon oväntat stöd av sin gamla barndomsvän, Blaire Barrington, som efter många års tystnad dyker upp på begravningen. Kort därefter får Kate ett anonymt hot-sms och genast förvandlas sorgen till ren skräck. Sms:en fortsätter att komma, alltmer makabra och hotfulla. Trots att polisen arbetar febrilt med fallet verkar de inte komma någonvart, så Blaire bestämmer sig för att påbörja en egen utredning. Allteftersom hon gräver djupare och pratar med Kates grannar, vänner och bekanta förstår hon att allt inte är som det ska i överklassen. Otrohet, lögner och svek kommer obönhörligt upp till ytan och Blaire fortsätter envist att söka efter Lilys mördare. Mördaren kan vara vem som helst bland dem, och oavsett vem det är står Kate näst på tur.  "
 
13. Ta mig tillbaka - B.A Paris
 
"Finn och Layla är unga, förälskade och på semester. De kör på motorvägen närFinn bestämmer sig för att stanna på en rastplats och gå påtoaletten. Han hoppar ur bilen, låser dörren efter sig och gå in.När han kommer tillbaka är Layla borta och hon syns aldrig mertill. Det var den historien Finn berättade för polisen. Men det ärinte hela historien. Tio år senare är Finn förlovad med Laylas syster Ellen. Deras gemensamma sorg överdet som hände Layla har fört dem samman, och nu tänker defortsätta ihop. Men Layla ligger ändå alltid mellan dem, mer än någonsin nu när de ska gifta sig Och sedan, en kort tid före bröllopet, får Finn ett telefonsamtal. Någon från hansförflutna har sett Layla mitt på ljusan dag. Efter detinträffar även andra märkliga händelser: försvunna föremålfrån Laylas förflutna dyker upp runt Finns och Ellens hus. Detkommer e-brev från främlingar som verkar veta för mycket. Hemligameddelanden, ledtrådar, varningar. Om Layla lever och är Finnpå spåren vad vill hon? Och hur mycket vet hon?"

 
Och nu till kategorin Hälsa och Livsstil. Det har dykt upp ett par böcker som föll mig lite extra i smaken. Allt från den inre hälsan till den yttre, för att liksom täcka hela paketet. Låter inte det bra? Så här kommer nu 5 boktips till er: 
 
5 boktips om hälsa och livsstil : 
 
1. Zeinas green kitchen : gröna recept från olika delar i världen
 
Mat med mångfald! Zeina Mourtada är tillbaka med en ny kokbok, denna gång med skön och grön mat från olika delar av världen. Spännande, vackra, mustiga rätter som väcker nyfikenhet och matlagningslust. Gå på upptäcksfärd i boken och låt dig lockas av nigerianska bönbollar, irakisk spenatgryta, chilensk potatissoppa och georgisk böngryta. Eller kanske gambiansk jordnötsgryta, rysk vinägrettsallad eller koreansk nudelsoppa? Här hittar du utan problem massor av nya favoriter bland bokens omkring 70 recept. Zeina Mourtada har med sin välbesökta blogg, Zeinas kitchen, och sin medverkan i olika tv-program kommit att bli en uppskattad matprofil med recept att lita på. På begäran från hennes följare finns hon nu även utgiven på arabiska i Sverige.
 
2. Tidlös skönhet - Emma Wiklund 
 
I Emma Wiklunds nya skönhetsbok tar hon ett helhetsgrepp om både utsidan och insidan hos den mogna kvinnan. Kanske blir vi ändå mer trygga i oss själva med åren, även om kroppen inte riktigt funkar på samma sätt och huden inte har samma spänst. Och i klimakteriet, hur påverkar hormonerna kroppen och själen? Emma varvar sin egen stora erfarenhet av hudvård från tiden som supermodell och numera vd för det egna hudvårdsmärket Emma S med intervjuer med ett gäng kunniga inom hud- och hårvård, makeup, träning, hormoner, skönhetsingrepp och psykologi. Boken är skriven med humor och självdistans och Emma bjuder på sig själv i både text och bild. Men även om fokus ligger på skönhet så väjer hon inte för att livet inte är oändligt, så vad är verkligen viktigt här och nu?
 
3. Bli hälsoklok :Lofsans bok om hållbar livsstil - Lovisa Sandström
 
Vi utsätts många gånger varje dag för budskap om hur vi ska träna, äta, och leva för att må bra. Samtidigt som vi vet vad vi behöver göra är det väldigt svårt för många av oss att få till det. Varför?
Lovisa Sandström har jobbat som personlig tränare under många år och i den här boken delar hon med sig av sina allra bästa råd kring hur man hittar en träning som verkligen fungerar och som håller över tid - en hållbar livsstil helt enkelt.
Det handlar om hur mycket du måste träna om du inte rör dig annars, för att vara "skyddad" mot det farliga stillasittandet, hur du planerar och verkligen genomför hållbar träning, och varför du bör börja där du är, inte där du vill vara. Hur stress och sömnbrist påverkar inte bara vår vardag utan också våra träningsresultat.
Detta är inte en vanlig träningsbok, utan en faktaspäckad och viktig genomlysning av en rad hälsoaspekter i våra liv. Lär dig av Lovisas bästa knep - som hon använt på ett stort antal människor genom åren - och hitta dina nycklar till vad som verkligen fungerar!
 
4. Your best life - Margeaux Dietz 
 
När Margaux började blogga så hade hon precis gjort slut med kille, sagt upp sig från jobbet och åkt till andra sidan jorden. Livet var minst sagt ställt på sin ända. Med humor och glädje byggde hon snabbt upp en stor följarskara och idag har hon fått pris som Årets Influencer två år i rad och är hett eftertraktad i alla möjliga sammanhang. I en tid där psykisk ohälsa står högt på mediers dagordning vill Margaux vara en konstruktiv, optimistisk och peppande röst. Utifrån sina erfarenheter delar Margaux med sig av sitt recept för att må bra och nå sina mål. Genom att ha en livssyn och en inställning som möjliggör glädje och lycka så kan du också nå dit. Ta del av hennes motton och bli ditt bästa, lyckligaste jag utan att det sker på andras bekostnad.
 
5. Näringsjägaren - Food Pharmacy 
 
I den här faktaspäckade och roliga boken ger sig Mia och Lina ut på sina livs expeditioner för att ta tag i vår tids mest angelägna frågor: folkhälsan och planeten. Vad kan vi själva göra för att få oss och planeten att må bättre, och varför har mat gått från att vara något enkelt och glädjefyllt till svårt och ibland till och med ångestskapande? Vetskapen om hur vi ska äta för en bättre folkhälsa och mindre belastning för planeten finns, men av någon anledning når den inte ut. Men det ska det bli ändring på! Food Pharmacy Näringsjägaren innehåller livsviktig fakta presenterad med humor och helt utan pekpinnar (och med ett sextiotal näringsboostade recept). För att göra resan mot att bli näringsjägare lite enklare och mer lustfylld har Mia och Lina dessutom tagit fram en Näringsjägarkompass som ska hjälpa oss att varje dag få i oss en stor mängd varierande och näringsrika livsmedel i många olika färger.
 
Hittade ni någon favorit? ♥
Liane Moriarty - adlibris - alex michaelides - boktips - food pharmacy - julklappstips - lisa jewell - riley sager
1
Carro

tack, tack för tips! jag älskar deckare, har redan läst ett par av dessa men ska kolla in de andra tipsen :D

Svar: åh så roligt att du hittade någon som föll dig i smaken! :)
Hemma Hos Felicia