Julklappstips för bokmalen

Hej på er! Det närmar ju sig jul och ja, ni kanske redan har påbörjat er julklappshandling, men om nu är som jag och inte satt igång än så kanske det här inlägget är perfekt för er. För idag tipsar jag om den perfekta julklappen för bokmalen! Det här är ett av mina favoritinlägg att skriva varje år, jag gillar att tipsa er om vad som finns ute på marknaden. Så nu har jag gjort en research och tagit ut mina favoriter. Först tänkte jag börja med att tipsa er om 9 böcker ur skönlitteraturskategorin. Alla går nog mot spänningsromanshållet (eftersom att det är det jag själv föredrar) och jag hoppas att ni hittar något ni kan ge till er vän, eller varför inte till er själva. Sedan tipsar jag också om 8 stycken faktaböcker med ett lite bredare spann, allt från kokböcker till självhjälpsböcker. Spännande eller hur!? Så, skrolla ner för att ta del av tipsen!
 
Skönlitteratur:
 
1. Arvtagaren - Camilla Sten
Eleanors mormor Vivianne mördas. Hon ser mördaren springa från brottsplatsen, men är kliniskt ansiktsblind och när polisen ber henne beskriva mördaren kan hon inte. Vid bouppteckningen får Eleanor veta att hennes mormor lämnat efter sig en stor herrgård - en herrgård hon aldrig tidigare hört talas om. Tillsammans med sin sambo, sin moster och en advokat åker hon dit en helg för att bekanta sig med sitt arv. Men huset hennes mormor aldrig berättat om döljer flera hemligheter. Ju mer Eleanor gräver i det förflutna, desto fler frågor väcks. Vem var Vivianne egentligen? Vem kan ha velat döda henne? Och varför ville hon hålla den märkliga herrgården hemlig? Eleanor söker desperat efter sanningen, men det är någon som verkar vilja hindra henne från att finna den.
 
2. Offermakaren - Viveca Sten
Just när skidsäsongen börjat i Åre hittas ett lik i en av liftarna. Kroppen är stelfrusen med läppar som smalnat av kylan. Mycket pekar på ett mord. Daniel Lindskog är inspektör vid Årepolisen och nybliven pappa. Hanna Ahlander har flytt till Åre efter att ha blivit dumpad och tvingats lämna sitt jobb på Citypolisen i Stockholm. Snart blir de båda två avgörande i utredningen kring den döda. Snön yr, temperaturen sjunker och allt fler svävar i livsfara. Hur många måste offras innan sanningen uppdagas?
 
Första boken i en sprillans ny serie om Åremorden. 
 
3. Requim på Dimön - Mariette Lindstein
Herrgården på Dimön, en gång hem åt en blomstrande sekt, står nu ödslig och övergiven. Två år har gått sedan den karismatiske sektledaren Franz Oswald offrade sin egen son för att rädda en ung kvinna, Julia Frisk, och själv drabbades av en stroke. Återhämtningen har varit lång och mödosam men nu är han tillbaka och mer målmedveten än någonsin. Om det inte vore för de ovälkomna känslostormar han drabbas av ... 
Julia jobbar som redaktionsassistent på en modetidning och vill avancera. Så dyker hennes stora chans upp: Tidningen vill ha en intervju med Franz Oswald - och han vägrar låta sig intervjuas av någon annan än Julia. Trots att alla i hennes närhet avråder henne från att träffa Franz gör hon intervjun. När han berättar att han tänker återvända till Dimön och iscensätta ett experiment han kallar "Requiem" - dödsmässan - tar hennes nyfikenhet över. Och som vanligt när Franz Oswald är inblandad spinner snart allt utom kontroll.
 
Detta är fjärde boken i serien om sekten på Dimön. Självklart är det också ett tips att köpa hela serien som en julklapp. Här har du spänning till 100 % att se framemot. Kommer även en nummer 5 i början av januari.
 
4. Goda Grannar - Mattias Edvardsson
Hur väl känner du dina grannar? Micke och Bianca flyttar till ett idylliskt villakvarter som verkar perfekt för deras familj. Men allt eftersom de lär känna sina grannar kommer en känsla av obehag smygande. När Bianca blir påkörd utanför sitt hus verkar det först röra sig om en tragisk olycka. Medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset växer dock tvivlet bland polisen och i kvarteret. Micke har alltid trott på rättvisan. Men vad händer när den enda utvägen tycks vara att ta lagen i egna händer?
 
Mattias är en superbra författare, jag har själv läst två av hans böcker och han skriver på ett väldigt fängslande sätt.
 
5. Nattavaara - Thomas Engström och Margit Ritcher
Erik hittar föräldrarna döda i bastun. Eftersom grannarna i byn fruktar en ny epidemi blir Erik bannlyst, och med sin lillasyster Sofia i släptåg tvingas han till en farofylld vandring mot Kiruna. Där finns jarlen - och Eriks enda chans att vinna tillbaka gården. Torparen Marja, tidigare mellanchef i hemtjänsten, blir tillfångatagen av ett kriminellt gäng som hemsöker de norrbottniska skogsbygderna. Samtidigt har hennes man Mårten spårlöst försvunnit. Nu måste hon ställa sig in hos sina fångvaktare och försöka bli en av dem för att överleva. 
 
Det här är bok nummer ett i en ny trilogi om klimatkatastrofer, pandemier och finanskriser (hur passande). Den här har jag själv spanat in. 
 
6. Feber - Johan Brännström
Mikaela Sköld är inrikesreporter på Sveriges största nyhetsbyrå och ensamstående mamma till tolvåriga Vanja. Hon tvingas lämna sin febersjuka dotter ensam hemma och när hon kommer hem från jobbet är Vanja spårlöst försvunnen. Polisen har inte mycket att gå på, men Mikaelas egna efterforskningar pekar mot Darknet den dolda delen av nätet. Hennes sökande efter dottern tar henne allt djupare ned i en febrig och farlig värld, så mörk och depraverad att hon inte kunnat föreställa sig den i sina värsta mardrömmar. Och någonstans på nätet finns en klocka som tickar ned om tjugofyra timmar startar nästa show i The Red Room. Vågar du titta?
 
7. Bibliotekarien i Auschwitz - Antonio Iturbe
Fjortonåriga Dita är en av många som sätts i Auschwitz. Hon tas, tillsammans med sin mamma och pappa, från Terezín-gettot i Prag till det ökända fånglägret. Hon lyckas dock på något sätt anpassa sig till den konstanta terrorn i lägret. Så när den judiske ledaren Freddy Hirsch ber Dita att ta hand om åtta skrifter som fångarna lyckats smuggla in utan att bli upptäckta, säger hon ja. Och blir därmed bibliotekarien i Auschwitz. En roman byggd på den verkliga berättelsen om den fd Auschwitz-fången Dita Kraus. En otrolig berättelse om en flicka som riskerade sitt liv för att hålla böckernas magiska kraft vid liv under Förintelsen. Ur ett av de mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia växer en berättelse fram om mod utöver det vanliga, och om hopp.
 
För den som vill läsa om böcker som är baserad på verkliga händelser. Kan då också tipsa om Unorthodox som precis släppts som svensk utgåva. 
 
8. I rättvisans blod - Nilla Kjellsdotter
En tidig morgon i slutet av november hittas en småbarnsmamma död ute på sin gård i Oravais. Allt tyder på att hon har blivit mördad. Kriminalkonstapel Mija Wadö och hennes kollegor på Österbottens polisinrättning blir tilldelade fallet. Snabbt riktas misstankarna mot kvinnans man, en ökänd hustrumisshandlare. När ytterligare en kvinna i samma ålder kort därpå hittas mördad är Mija Wadö och hennes kollegor på kriminalavdelningen inte längre säkra på att de gripit rätt man. Ledtrådarna är få och polisen saknar ett tydligt motiv. Står fler offer på tur? Vad har de till synes olika kvinnorna gemensamt? Och kommer Mija och hennes kollegor hinna fånga gärningsmannen innan han slår till igen?
 
Första boken i en deckarserie om mord i Österbotten. Denna bok utspelar sig i Oravais och jag är riktigt taggad på att läsa denna bok. Jag tycker det är så roligt att läsa böcker av Finlandssvenska författare.
 
9. Sovsågott - Anders Roslund 
De var båda fyra år när de försvann samma dag. Nu sörjs de på samma kyrkogård i var sin grav. Men varken flickan under det vita träkorset eller flickan som heter Linnea finns i sina kistor. För att förstå hur de hör ihop måste kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann besöka den mörkaste av mörka världar och utkämpa sitt hittills svåraste, skitigaste, farligaste uppdrag.
 

 
 
Faktaböcker 
 
1. Livsviktigt,  En handbok i kroppspositivt föräldraskap - Kajjan Andersson
En handbok i hur man räddar sitt barn från utseendehets och kroppsförakt. Med hjälp av egna erfarenheter från uppväxten praktiserar Kajjan Andersson kroppspositivt föräldraskap. Ett tjockt barn blev en ätstörd ungdom som efter många år av ätstörningar, självskadebeteende och kroppshat landade i en kroppsaktivists accepterande kropp. I dag är Kajjan Andersson vuxen. Men vad var det som gick fel där på vägen? Och vilka är de livsviktiga frågor vi måste prata om för att våra barn ska slippa möta samma kroppsförakt som så många av oss gjorde? Kajjan Andersson tar oss med på turerna mellan skolsköterskans undersökningsrum, familjens matbord och barnets ensamma stunder framför spegeln.
 
2. Friends, The official cookbook
Whether you're a seasoned chef like Monica, just starting a catering business like Phoebe, or a regular old food enthusiast like Joey, Friends: The Official Cookbook offers a variety of recipes for chefs of all levels. From appetisers to main courses and from drinks to desserts, each chapter includes iconic treats such as Monica's Friendsgiving Feast, Rachel's Trifle, Chandler's 'Milk You Can Chew', and of course, The Moist Maker. Complete with beautiful full-colour photography, this charming cookbook is both a helpful companion for home cooks and a fun homage to the show that's always been there for you.
 
Den här tyckte jag var lite roligt, men den är ju perfekt till det trogna Friends fanet. Jag har noll koll på vad för rätter de gör i programet men hur roligt skulle det inte vara att imitera dem. Ett hett tips för Outlander fanatikern är DENNA kokbok. Hur härligt? 
 
3. Tacksamhetsdagboken - Sanna Sporrong
Många av oss går runt med inställningen att ”bara det här och det här händer så kommer jag att bli lycklig”. Vi tänker att lycka föder tacksamhet, men i själva verket är det tvärtom. Allt fler studier visar på de stora fördelarna med att skriva tacksamhetsdagbok. Det är en enkel men kraftfull metod för att ta kontroll över din egen lycka. Allt du behöver lägga är fem minuter av din tid varje dag. Dessa minuter ger dig möjlighet att förändra ditt liv.
 
Något för dig själv kanske? Jag vet att jag är så dålig på att reflektera över mitt liv, alla de bra och dåliga sakerna jag har. Denna kan vara till stor hjälp.
 
4. Mitt livs buffé - Kristina Petrushina
En superpersonlig kokbok med humor och humör! Följ med Kristina ”Keyyo” Petrushina på hennes resa genom livet med maten i fokus. Barndomsminnen från Omsk serveras tillsammans med piroger och plov. Den tuffa tiden efter flytten till Sverige och berättelsen om hur Kristina blev Keyyo på Youtube där kebabpizzan är milstolpe. Dråpliga anekdoter och berörande minnen varvas med favoritrecept för alla tillfällen. Lat och oinspirerad: kryddmackan (med genitillbehör). Kungabesök i kalendern: jordärtskocksoppa (även känd som ”rätten med flest komplimanger på nyår”). Kompishäng: plockmat deluxe (missa inte fusk chili cheese!). Dessutom, mormors godisgarderob, bästa förberedelserna innan besök på finkrog och varning för farliga knäckebrödsskivor!
 
Jag har följt Keyyo ända sedan hon började med Youtube och se var hon är nu. Hon har en helt egen härlig kokbok. Självklart var jag tvungen att tipsa om denna! Hon verkar ha tagit med sina favoritrecept och jag tror att de är enkla och passar alla. 
 
5. Du ser ju inte sjuk ut: en bok om att leva med reumatism - Nicole Falciani
När influencern Nicole Falciani var sex år gammal märkte hon och hennes föräldrar att något inte var som det skulle - men det skulle ta ytterligare sex år innan hon fick diagnosen reumatism, en kronisk sjukdom hon delar med över en miljon svenskar. I den här boken berättar hon sin egen historia. Vi får följa Nicoles resa från de första symptomen till diagnosen vid tolv års ålder. Länge var vardagen styrd av sjukhusbesök. Idag kan hon någorlunda hantera sin sjukdom men kämpar fortfarande dagligen för att må så bra som möjligt. Boken innehåller tips, pepp och vägledning för andra eller närstående i samma situation.
 
6. Portionen under tian, 300 kronorsveckorna - Hanna Olvenmark
Är det möjligt att äta god, näringsrik och klimatsmart mat en hel familj för endast 300 kronor i veckan? Svaret är ja! Och den som följer Hanna Olvenmarks populära koncept behöver knappt ens aktivera hjärncellerna för att lyckas. I Portionen under tian: 300-kronorsveckorna har Hanna komponerat tolv inspirerande veckomenyer - en för varje månad på året - där säsongens råvaror går igen i recepten. Varje vecka har en inköpslista så att du kan handla för hela veckan på ett enda besök i affären. En gång i veckan blir det storkok, för matlådor eller för att kunna göra söndagen till vilodag.
 
7. Lycka till med resten av livet - Isabel Boltenstern 
I dagens samhälle är framgång lika med prestation vill du komma någon vart i livet måste du jobba hårt. Det är lätt att tappa bort sig själv i en vardag så fullspäckad att man inte hinner reflektera över vad man faktiskt gör, och allt fler kvinnor bryts ner av samhällets skyhöga förväntningar. Men vi behöver inte ha det så här. Det går faktiskt att skapa lugn i vardagen trots att världen går på högvarv. Det går att minska stressen och ändå leva ett spännande liv. Och det går att vara produktiv utan att bränna ut sig.
 
8. Mitt bästa år: en bullet journal för att må bättre - Therese Lindgren
"Mitt bästa år" är en bullet journal där grunden redan är gjord av Therése Lindgren – det är bara för dig att fylla i! En vackert illustrerad kalender som vill hjälpa dig att få ordning på ditt liv och må bättre på alla plan. Skriv ner drömmar och mål, fyll i sömnloggar och moodtrackers. Upptäck en kreativ, uppstyrd och avkopplande metod för att strukturera dina veckor, skapa nya rutiner och helt enkelt ta hand om dig själv.
 
Julafton - bokmal - boktips - böcker - faktaböcker - julklappstips - skönlitteratur
1
My

Åh vilka bra tips! Har så himla dålig koll på böcker...