Fem grymma boktips

Hej på er! Februari närmar sig sitt slut. Nästa vecka kliver vi in i mars. Det är ju helt galet! Vad är då bättre än att avsluta denna månad med ett par boktips. Man hinner läsa en hel del på två månader och tänker idag tipsa er om fem grymma böcker jag läst under de senaste veckorna. 
 
1. Den trogne läsaren - Max Seeck
 
"En finsk thriller som utspelar sig under några vintriga dagar i Helsingfors. Kommissarie Jessica Niemi kallas till en tjusig villa där polisen efter ett larm har funnit en kvinna brutalt mördad. Hennes man är en känd författare som just denna kväll är iväg på ett framträdande. På natten när en lokal polis hjälper honom hem råkar de ut för en bilolycka och de två omkommer. Men strax därefter skymtar författaren på en kamerasekvens från tunnelbanan i Helsingfors. Jessica Niemi och hennes kollegor står inför ett mysterium som accelererar allteftersom timmarna går. Vem mördade kvinnan i huset och var är hennes make, författaren?"
 
Detta är en bok jag fått som recensionsexemplar. Max Seeck är en finsk författare och detta är den första boken av honom som släppts på svenska. Denna rekommenderar jag varmt. Riktigt bra skrivet! Han har skrivit många böcker på finska så ni som gillar att läsa på finska kan kika på dem!

 
2. Jo Nesbø - Kungariket
 
"Roy är en mekaniker som lever ett enkelt liv uppe i bergen. Men friden störs när hans lillebror Carl återvänder till barndomstrakterna med en ny fru och högtflygande planer. Carl är en entreprenör och vill bygga ett stort hotell för att återuppliva bygden, men hemligheter från brödernas barndom gör sig snart påminda. Roy har alltid skyddat Carl, men kanske har lillebror gått för långt för att Roy ska kunna hjälpa honom denna gång. Ska han ta vara på sin broder?"
 
En thriller om ett familjedrama. Boken var lång men den var aldrig tråkig. Jo kan dethär med att fånga läsaren, du vill liksom fortsätta att läsa. Du vill veta hur boken slutar. 

 
3. Det sextonde året - Kim Liggett

"Ingen talar om nådeåret. Det är förbjudet. Vi får veta att vi har kraften att locka vuxna män ur deras sängar, att få unga pojkar att förlora förståndet och att driva hustrur till vansinne av svartsjuka. Det är därför vi blir förvisade vårt sextonde år, för att släppa ut vår magi i naturen innan vi tillåts återvända till civilisationen.

Sextonåriga Tierneys nådeår närmar sig. Under ett års tid ska hon och byns jämnåriga unga kvinnor leva avskilt från samhället, på en ödslig plats i skogen. Därefter ska de återvända renade och redo för äktenskap.
Snart inser Tierney att det svåraste är inte att försöka överleva i skogen. Det farligaste är inte jägarna, som väntar på en chans att få tag i en av flickorna för att tjäna pengar på svarta marknaden. Det stora hotet är de andra flickorna. För är det något som är verkligt så är det att nådeåret kan driva vem som helst till vansinne. Och det är inte alla som kommer att klara sig."

Jag läste en recension där någon beskrev boken som en blandning mellan Hungerspelen och The Handmaid´s tale och jag tyckte att den beskrivningen passar perfekt in. Detta är en bok för unga vuxna men jag tycker även att boken passar för lite äldre. Superbra, jag gillade verkligen denna bok!

 
4. Fruarna - Tarryn Fisher

"En historia om tre kvinnor som alla är fru till en och samma man - en man som inte går att lita på. Bästsäljande relationsthriller som vänder ut och in på genren.

Din man har två andra fruar som du aldrig har träffat, och även om det är ett okonventionellt arrangemang älskar du din man och intalar dig att du är okej med det.

Men en dag hittar du en ledtråd till en av de andra fruarna, och du kan inte motstå impulsen att söka upp henne och bli hennes vän. Snart misstänker du att hon blir misshandlad och utnyttjad av mannen ni båda älskar, men mot dig har han aldrig varit våldsam.

Vem är han egentligen, och hur mycket är du beredd att riskera för att ta reda på sanningen om honom? Och vem är hans mystiska tredje fru?"

 

Ojoj vilken spännande bok. Här kommer du att ställa dig själv frågan, vem är det som egentligen är galen? Jag hade väldigt svårt att lägga ifrån mig denna och jag hade nog läst ut den på några dagar. Rekommenderar!


 

 

5. Tolken - Jenny Runesson 
 
"En natt blir tolken Elsa inkallad för att hjälpa polisen att förhöra en ung svenska som hittat sin pojkvän död i en fåtölj. Vid obduktionen upptäcks ett nålstick i mannens högra hand och Elsa är snart indragen i en omskakande mordutredning. Spåren leder polisen till en av Luxemburgs smutsigaste bordeller där mannen spenderat en stor summa pengar kvällen innan. Mordet visar sig vara del av ett betydligt större och farligare spel och Elsa inser snart att hennes egen familjs trygga tillvaro är hotad."
 
Detta är Jennys debutroman och det var minsann en succé! Väldigt mörk och dyster spänningsroman som ni bara måste läsa. Väldigt spännande att få följa historien ur en tolks perspektiv. 
Jenny Runesson - Tarryn Fisher - Tolken - albert bonniers förlag - b wahlströms - den trogne läsaren - det sextonde året - fruarna - harper collins - jo nesbo - kim liggett - kungariket - max seeck
2
yeastofashion

Spännande böcker! Älskar boktips :)

Maria

Kanske något jag ska läsa då 🙂 Låter intressant 🙂