Boktips inför påsken

Ny vecka med nya möjligheter. Idag tänkte jag börja veckan med hela 4 (!!) boktips. Det känns som att jag plöjer igenom böcker som aldrig förr. Och ni verkar också gilla mina boktips. Hoppas att ni åtminstone hittar något nytt som ni kan läsa nu i påsk. Så här kommer fyra grymma påskägg till er:
 
1. Allt jag vet om kärlek - Dolly Alderton
"Allt jag vet om kärlek är en underhållande och insiktsfull, feministisk och rörande debut från Dolly Alderton, en en brittisk röst som av många kallats en Caitlin Moran för millenniegenerationen. Hon väver samman personliga berättelser, skarpa samtidsobservationer, listor och recept till en berättelse som kvinnor i alla åldrar kan känna igen sig i, om en tid i livet då allt fortfarande är odefinierat och hoppfullt.

Att bli vuxen innebär att behöva möta både medgång och motgång, något som journalisten och författaren Dolly Alderton känner väl till. I sina kolumner i Sunday Times, Daily Telegraph och i sin succépodcast The High Low, har hon kastat sig huvudstupa ut i den digitala tidsålderns dejtingkultur.

Hon beskriver starka vänskaper som de ser ut i början av vuxenlivet och kampen för att skapa en karriär och en plats i världen. I den här boken berättar hon ärligt och humoristiskt om hur hon blivit förälskad, men samtidigt inte älskat sig själv, om katastrofala fester med Rod Stewart-tema, om att bli dumpad och om att upptäcka hur viktiga ens vänner är när man försöker finna sin plats i tillvaron."
 
Dolly Alderton blandar humor med allvar och denna bok ger dig ett gott skratt. Jag är väldigt sugen på att läsa flera böcker utav henne. Hon har nyligen släppt Ghost, en bok som handlar om online dating. 

 
2. Sweet Lolita - Kicki Sehlstedt
 
"Det är en varm försommarvecka i Stockholm. Trettonåriga Matilda Karlsson söker kickar tillsammans med nyvunna vänner i en frånvarande vuxenvärld. Samtidigt hittas en kvinna död efter en bröllopsfest i Stockholms skärgård. Den döda kvinnan visar sig vara syster till journalisten och före detta utrikeskorrespondenten Aida Svantesson.

I efterforskningarna efter systerns död får hon hjälp från oväntat håll, av den kända och frispråkiga kriminologiprofessorn Kajan Berglund. Hon rör sig vant i såväl akademiska kretsar som i tv-världen och blir en viktig pusselbit i Aidas desperata sökande."

En väldigt gripande bok som handlar om kvinnor och flickors utsatthet, hur jakten på bekträftelse lätt kan utnjyttjas. Detta är första boken i serien och jag har redan lånat andra boken Oskuld. Kicki tar upp ett väldigt viktigt ämne och jag kan varmt rekommendera er att läsa Kickis böcker!


 

3. Lockdown - Peter May

 
"London - epicentret för en global pandemi - är en stad i total lockdown. Undantagstillstånd har utfärdats, gatorna sjuder av våld och ingen går säker för det dödliga virus som redan krävt tusentals offer. På en byggarbetsplats där ett akutsjukhus håller på att uppföras hittas en tidig morgon kvarlevorna av ett mördat barn. Den hemlighet som uppenbarligen var tänkt att begravas under den nya byggnaden ligger nu i öppen dager, men under rådande omständigheter har mördaren fortfarande oddsen på sin sida och polisen har en minst sagt svår utredning framför sig.
Det otacksamma uppdraget faller på kriminalkommissarie Jack MacNeil, som om bara lite mer än ett dygn ska sluta som polis. Hans karriär ligger i spillror, äktenskapet är över och under sin sista dag tvingas han också konstatera att den till synes ohejdbara pandemin nu även drabbat hans egen familj. När han börjar nysta i fallet inser han snart att någon där ute övervakar honom på mycket nära håll. Någon som är beredd att döda igen för att dölja sanningen.
Frågan är vad som kommer att stoppa MacNeil först - viruset eller mördaren?  "
 
Man kan säga att dethär är en väldigt aktuell bok. Jag gillade inte denhär boken till 100%, jag tyckte att den saknade en hel del, t.ex. mer fakta om pandemin som härjar i London och mer detaljer om hur de ska bekämpa pandemin. Man blev liksom lämnad mitt i berättelsen känns det som. Men jag vill ända lägga till den här eftersom det är ju lite intressant att läsa. Och Peter May skrev denna innan allt med Covid-19 hände. Intressant, eller hur?

 
4. Nadia - Elisabeth Norebäck 

"Tänk dig att bli dömd till livstids fängelse mot ditt nekande.  För att överleva måste du börja tro på det de säger. Att du mördade din man.

Linda Andersson hade allt. Som barn uppträdde hon ofta med sin mamma, den folkkära sångerskan Kathy, och blev Solskensflickan med hela svenska folket. Senare gifte hon sig med Simon, också han en känd artist. Men när Kathy drabbades av en dödlig sjukdom som krävde all Lindas uppmärksamhet avslöjades även Simons otrohet.     

Nu avtjänar hon ett livstidsstraff på Sveriges farligaste kvinnofängelse för mordet på sin man. Ingen tror att hon är oskyldig, inte ens hennes egen syster. För att stå ut tvingas Linda glömma sitt tidigare liv. Hon måste sluta älta vad som egentligen hände.     

Men så inträffar något som får henne att ifrågasätta allt om natten då hennes liv slogs i spillror. Då hon vaknade upp, omgiven av blod. Då polisen skrek åt henne att komma ut med händerna över huvudet.    

Hon var Solskensflickan. Nu är hon Monstret."

Denna psykiska thriller gav mig lite Orange is the new black vibes men jag gillade den ändå. Jag har läst Elisabeths förra bok och gillade även den. Den är gåtfull och fylld med överraskningar. 

Elisabeth Norebäck - Nadia - allt jag vet om kärlek - boktips - dolly alderton - kicki sehlstedt - lockdown - modernista - norstedts - pandemi - peter may - polaris bokförlag - sweet lolita