ÅRETS PEPPARKAKSBOLLAR - recpet

Att baka är något som förknippas med julen och kryddor så som kanel, saffran och kardemumma är i centrum. Man blir dock lite begränsad när man inte har en ugn i sitt hushåll. Jag har så många idéer och recept jag vill prova på, men självklart är det ugnen jag saknar. MEN, häromdagen testade jag på ett recept som jag blev supernöjd med också måste dela med mig av. Du som älskar smaken av pepparkakor, detta är det du mumsar på i juletider. Och det bästa med detta recept är att det innehåller inge raffinerat socker. 
 
Mina damer och herrar, låt mig presentera pepparkaksbollar i raw food-style!! 
 
 
Herrejösses vad goda de blev! Jag är så glad att jag provade detta recept, kommer självklart att göra en till omgång nästa vecka!!!
 
Det du behöver till 8 st pepparkaksbollar är:
 
1 dl cashewnötter
10 st urkärnade färsta dadlar
1 dl havregryn
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
½ tsk malen nejlika
 
Mixa sedan ihop alla ingredienser i en mixer och rulla dem sedan till små bollar.
 
OBS!!! Om du vill göra det mera festligt så kan du rulla dem i krossade pepparkakssmulor. Jag hade lite pepparkakor över från förra året så tyckte det passade perfekt. Annars kan du rulla dem i vad du vill och behagar, t.ex. kokosflingor är ju en bra kombination! 
 
 
Förra året gjorde jag också en variant av pepparkaksbollar. Så om du är ute efter en variant med mandelmassa som bas KLICKA HÄR för att komma till det receptet. Även de var supergoda! (jag älskar verkligen kanel, det är det bästa med julen) 
dadlar - julbak - juletider - julgodis - julrecept - pepparkaka - pepparkaksbollar - raw food - recept bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

SNAPSHOTS frrom home

 
Förra fredagens frukost på hemmaplan. Så härligt när man får gräva i skafferiet hemma och upptäcka nya grejer. Det gör att jag kan variera min topping på min frukost på flera olika sätt. Denna fredag blev det yoghurt med äpple, Pauluns müsli, torkad frukt (mango och papaya) och lite sesamfrön. Jag brukar alltid köra en frukt och sedan så varierar jag min topping. Det är nog därför jag aldrig tröttnar! ♥
 
 
En kopp te är en bra start på dagen, speciellt efter en vild natt med åksjuka ute på havets vågor. Fick njuta av en kopp te i lugn och ro innan syster anlände och vi snackade om allt vi missat sen vi sågs sist. 
 
 
Solen tittade fram denna morgon, gav mig positiv energi inför dagen. Detta är även utsikten från mitt sovrumsfönster. 
 
 
Syster och Alfons ♥ 
 
 
Jag gjorde också lite jultårtor till kvällen, tilll kvällsfika. En stor favorit i juletider!! Så enkla att göra, kan äta hur många som helst! 
 
fina morfar! ♥
 
Det blev fika hos mormor och morfar på lördageftermiddagen för att fira farsdag. Det bjöds på gräddtårta, kanelbullar och gott kaffe!  Så glad att jag hann besöka dom också på den korta tid jag var hemma. 
 
 
Alfons efter en sen kvällspromenad. Lite blöt och frusen! 
 
 
Lördagskvällen spenderades framför tv:n med Sagan om Ringen som sändes för tusende gången på tv3. En lugn kväll eftersom att jag var tvungen att stiga upp tidigt för att åka iväg mot hamnen. 
Kanelbullar - Shih Tzu - farsdag - frukost - gofika - gräddtårta - jakobstad - jultårtor - larsmo - lord of the rings - sagan om ringen - snapshots - yoghurt bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi
1

RISGRYNSGRÖT

Nu är risgrynsgrötssäsongen igång, jag hurrar! Jag älskar nämligen risgrynsgröt och det är något jag gärna äter runt jul och julafton. Men iår kickade jag igång lite tidigare, fick nämligen ett sug i helgen och var tvungen att stilla det. Så igår ställde jag mig i köket och lekte tomtemor medan jag lyssnade på min höstiga spellista (som ni kan hitta HÄR). 
 
 
Och det är ju så enkelt att göra risgrynsgröt också. Det du behöver för 2 personer är : 
 
1 dl grötris eller rundkornigt ris
3 dl vatten 
3-4 dl mjölk
salt
kanel och socker
 
Koka riset och saltet på svag värme under lock i ca 10 minuter, tillsätt sedan lite extra vatten och mjölken. Rör sedan om och låt det koka under lock i ca 40 minuter på svag värme. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. ♥
 
 
Detta år blev jag riktigt nöjd med min gröt. Jag fick den till en bra konsistens och den smakade juligt. Underbart! 
Julafton - christmas - julrecept - pepparkaka - recept - risgrynsgröt - vinter bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi
6